Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/4161
Назва: Analysis of the effect of increased content Of nitrate-ions in drinking water On the human body
Автори: Storozhenko, D.
Senenko, N.
Skikevich, M.
Bondarenko, V.
Storozhenko, О.
Ключові слова: salivary glands
lipid peroxidation
decentralized water supply
well
nitrate ions
intoxication
Дата публікації: 2017
Видавець: Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
Бібліографічний опис: Analysis of the effect of increased content Of nitrate-ions in drinking water On the human body / D. Storozhenko, N. Senenko, M. Skikevich [at al.] // Energy, Energy Saving and Rational Nature Usе. – 2017. – № 1–2 (7,8). – P. 37–43.
Короткий огляд (реферат): One of the main problems of water quality of decentralized water supply of Poltava region is increased content of nitrates ions. There is no one settlement where this indicator would correspond to the norm. In some samples, excess of the norm is 200 times. Oil and gas extraction complex, use of mineral fertilizers (mainly nitrates), herbicides and pesticides are the main sources of nitrate ions in the first aquifers on adjacent areas. To identify the dynamics of nitrate ions we took and examined samples of water from the mine wells and wells with different depths, checked the impact of technogenic sources and agriculture, investigated the seasonal changes in concentrations. It was established that due to poor quality of drinking water with exceeded content of nitrate ions changes are occurring in the body: energy metabolism is changing; free radical oxidation of lipids in the salivary glands due to the formation of excess nitric oxide occurs. The impact of the increased concentration of nitrate ions in saliva enzyme activity was detected.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/4161
Розташовується у зібраннях:Наукові праці

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ANALYSIS OF THE EFFECT.pdf233,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.