Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/1538
Назва: Макрофагальна реакція як маркер системного запалення при висококалорійному харчуванні та іммобілізаційному стресі у щурів
Інші назви: Макрофагальная реакция как маркер системного воспаления при высококалорийном питании и иммобилизационном стрессе у крыс
Macrophage reaction as a marker of systemic inflammation at high calorie diet and immobilization stress in rats
Автори: Тарасенко, Лідія Мусіївна
Білець, Марина Володимирівна
Омельченко, Олександр Євгенійович
Цубер, Вікторія Юріївна
Горголь, Наталія Іванівна
Тарасенко, Лидия Моисеевна
Билец, Марина Владимировна
Омельченко, Александр Евгеньевич
Цубер, Виктория Юрьевна
Горголь, Наталья Ивановна
Tarasenko, L. M.
Bilets, М. V.
Omelchenko, O. Y.
Tsuber, V. Y.
Gorgol, N. I.
Ключові слова: висококалорійна дієта
іммобілізаційний стрес
макрофагальна реакція
системне запалення
высококалорийная диета
иммобилизационный стресс
макрофагальная реакция
системное воспаление
high calorie diet
immobilization stress
macrophagal reaction
systemic inflammation
Дата публікації: 2015
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Макрофагальна реакція як маркер системного запалення при висококалорійному харчуванні та іммобілізаційному стресі у щурів / Л. М. Тарасенко, М. В. Білець, А. Є. Омельченко [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2015. – Вип. 4, Т. 1 (124). – С. 153–157.
Короткий огляд (реферат): Мета даного дослідження - вивчити прояви макрофагальної реакції жирової тканини при утриманні щурів на висококалорійному раціоні. Проведені дослідження показали, що у щурів, які отримували висококалорійний корм впродовж 9 тижнів, кількість макрофагальних клітин в епидидимальній жировій тканині в середньому в 4 рази перевищувала відповідний показник контрольної групи тварин. Аналогічний характер кількісних змін макрофагів був виявлений у щурів під впливом іммобілізаційного стресу, але ці зміни були менш виражені. Найбільших значень підсилення макрофагальної реакції досягло при поєднаному впливі висококалорійного харчового раціону та іммобілізаційного стресу, перевищуючи в 5,5 раз показник контрольної групи. Висококалорійне харчування ініціює розвиток макрофагальної реакції жирової тканини у щурів, а стресогенний вплив сприяє її підсиленню. Розвиток макрофагальної реакції є спільним патогенетичним механізмом висококалорійного харчування та стресу.; Цель данного исследования - изучить проявления макрофагальной реакции жировой ткани при содержании крыс на высококалорийном рационе. Установлено, что у крыс, которые получали высококалорийный корм на протяжении 9 недель, количество макрофагальных клеток в эпидидимальной жировой ткани в среднем в 4 раза превышало соответствующий показатель контрольной группы. Аналогичный характер количественных изменений макрофагов наблюдался при иммобилизационном стрессе у крыс, хотя и был меньше выраженным. Наибольших значений усиление макрофагальной реакции достигало при сочетанном влиянии высококалорийного рациона и иммобилизационного стресса, превышая в 5,5 раза показатель контрольной группы. Высококалорийное питание инициирует развитие макрофагальной реакции жировой ткани у крыс, а стрессогенное влияние способствует ее усилению. Развитие макрофагальной реакции является общим патогенетическим механизмом высококалорийного питания и стресса.; Although pathogenesis of obesity has not been not clearly defined, there is a lot of evidence that one of the mechanisms of its development is sustained and prolonged systemic inflammation. An increased activity of macrophages and neutrophils is believed to have a leading role in an initiation of inflammatory alterations in overweight or obese individuals. Participation of the phagocytes in adipose tissue response to high calorie diet is not investigated. The aim of the present study was to investigate macrophage reaction at a high calorie diet. Experiments were performed on 40 adult male rats which were fed a high calorie diet for 9 weeks. The diet consisted of standard feed (47%), condensed milk (44%), sunflower oil (8%) and starch (1%). The amount of fat was 18.4% bigger than in the standard feed, while carbohydrate content was 17.2% bigger and protein content was 40% smaller. The control group received a standard rat feed. After 9 weeks the animals in both groups were randomized, each group was divided into two subgroups. The resulting four groups were as follows: in the first group there were intact rats who received a standard feed, the animals in the second group were subjected to an immobilization stress after Selye -five daily sessions of three-hour immobilization; the animals in the third group were fed a high calorie diet; the fourth group was both fed a high calorie diet and subjected to an immobilization stress. Epydydymal adipose tissue was used to assess the macrophage reaction. The tissue is characterized by high sensitivity to biological effects of in-sulin. The obtained material was fixed in 10% neutral formalin solution, embedded in paraffin and sectioned. The resulting samples were 4-5Ч10-6 m thick. The preparations were stained with hematoxylin and eosin. PAS-reaction (amylase controlled) was also used. Histological techniques were performed in accordance to formulations described in manuals of histological techniques and histochemistry. An «Olympus» ВХ-41 microscope (Japan) was used to study and photograph the micropreparations at magnification Ч200Ч400Ч1000. A number of macrophages in a field of vision (3,12Ч10-7гп) was assessed morphometrically. Microsoft Excel 5 was applied to analyze the ob-tained data with methods of variation statistics. Statistical analysis of the results was performed with SPSS 17.0 for Windows using methods of variation statistics. Kruskal-Wallis test was applied to assess differences between groups. The critical level of significance was < 0,05. The prolonged high calorie diet led in average to a fourfold increase in macrophage cells in epydydymal adipose tissue compared to that in the animals in the control group (3,86 ± 0,34 macrophages in a field of vision versus 0,86 ± 0,26, p<0.001). A similar pattern was observed in the rats subjected to immobilization stress combined with high calorie diet (2,86 ± 0,26 macrophages in a field of vision, p<0.001), but its severity was smaller compared to the macrophage reaction in the group of non-stressed rats that were fed high calorie diet (p<0.05). The combination of high calorie diet and immobilization stress caused the most pronounced adipose macrophage reaction: the number of cells in a field of vision was 4,71 ± 0,29 (p<0.001). Thus, high calorie diet triggers development of the adipose macrophage reaction in rats, and effect of stressors contributes to its aggravation. Development of the macrophage reaction is a common pathogenetic mechanism of high calorie diet and stress.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/1538
Розташовується у зібраннях:Наукові праці

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Clynic_Experyment_MED_2015.pdf2,83 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.