Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/4525
Назва: Вплив забезпечення нутрієнтами в пренатальному і грудному віці на розвиток ожиріння у дітей.
Інші назви: Влияние обеспечения нутриентами в пренатальном и грудном возрасте на развитие ожирения у детей.
The impact of providing nutrients in antenatal period and infancy on the development of obesity in children.
Автори: Похилько, Валерій Іванович
Цвіренко, Світлана Миколаївна
Соловйова, Галина Олексіївна
Чернявська, Юлія Ігорівна
Похилько, Валерий Иванович
Цвиренко, Светлана Николаевна
Соловьева, Галина Алексеевна
Чернявская, Юлия Игоревна
Pohylko, V.
Tsvirenko, S.
Solovyova, H.
Cherniavska, Yu.
Ключові слова: ожиріння у дітей
пренатальний період
нутрітивний статус
нутрітивне програмування
ожирение у детей
пренатальный период
нутритивный статус
нутритивное программирование
obesity in children antenatal period
nutritional status
nutritional programming
Дата публікації: 2016
Видавець: ООО «Группа компаний МЕД ЭКСПЕРТ»
Бібліографічний опис: Вплив забезпечення нутрієнтами в пренатальному і грудному віці на розвиток ожиріння у дітей / В. І. Похилько, С. М. Цвіренко, Г. О. Соловйова, Ю. І. Чернявська // Современная педиатрия. – 2016. – 7 (79). – С. 106–111.
Короткий огляд (реферат): У роботі проаналізовано дані літератури стосовно впливу нутрітивного забезпечення в пренатальному періоді та грудному віці на розвиток ожиріння у дітей. Відомо, що майже у 60% дорослих, які мають ожиріння, проблеми із зайвою вагою почалися в дитячому та підлітковому віці. Ожиріння і його ускладнення (цукровий діабет 2-го типу, артеріальна гіпертонія, коронарна хвороба серця, атеросклероз, онкологічні захворювання) пов'язуються з численними генетичними маркерами, однак певні гормональні, синдромні або молекулярно-генетичні порушення можуть пояснити менше 5% всіх випадків ожиріння. Показана роль дефіциту і підвищеного вмісту білка в харчуванні плоду і дитини на першому році життя в розвитку ожиріння у дітей. Проаналізовано поняття і передбачувані механізми харчового (нутрітивного) програмування для розвитку ожиріння. Природне вигодовування немовлят знижує ризик розвитку надмірної маси тіла у дорослому віці, в той час як штучне вигодовування сприяє ожирінню. Акцентовано увагу на збереженні грудного вигодовування до 6-місячного віку для забезпечення оптимального росту і розвитку дитини; В работе проанализированы данные литературы относительно влияния нутритивного обеспечения в пренатальном периоде и грудном возрасте на развитие ожирения у детей. Известно, что почти у 60% взрослых с ожирением проблемы с лишним весом начались в детском и подростковом возрасте. Ожирение и его осложнения (сахарный диабет 2-го типа, артериальная гипертония, коронарная болезнь сердца, атеросклероз, онкологические заболевания) связывают с многочисленными генетическими маркерами, но определенные гормональные, синдромные или молекулярно-генетические нарушения могут объяснить менее 5% всех случаев ожирения. Показана роль дефицита и повышенного содержания белка в питании плода и ребенка первого года жизни в развитии ожирения у детей. Проанализировано понятие и предполагаемые механизмы пищевого (нутритивного) программирования для развития ожирения. Природное вскармливание младенцев снижает риск развития чрезмерной массы тела во взрослом возрасте, в то время как искусственное вскармливание способствует ожирению. Акцентировано внимание на сохранении грудного вскармливания до 6-месячного возраста для обеспечения оптимального роста и развития ребенка; This article analyzes the data of the literature about the effect of nutritional support in the prenatal period and infancy on the development of obesity in children. We know that almost 60% of adults who are obese, have overweight problems that began in childhood and adolescence. Obesity and its complications (diabetes type 2, hypertension, coronary heart disease, atherosclerosis, cancer) are associated with numerous genetic markers, but some hormonal, syndromic or molecular genetic disorders can explain less than 5% of all cases of obesity. We have shown the role of low and high protein content in the diet of fetus and child in the first year of life in the development of obesity in children. It was analyzed the concept and predictable mechanisms of food (nutritional) software for obesity. Breastfeeding reduces the risk of excessive weight gain in adulthood, while the artificial feeding promotes obesity. Attention is focused on maintaining breastfeeding until 6 months of age to ensure optimal growth and development.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/4525
Розташовується у зібраннях:Наукові праці

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vpliv_zabezpeh_nutrientami.pdf190,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.