UMSA
Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/6284
Назва: Вплив глутамату натрію на масу тіла та розвиток ожиріння (огляд літератури)
Інші назви: Влияние глутамата натрия на массу тела и развитие ожирения (обзор литературы)
Influence of monosodium glutamate on body mass and development of obesity (literature Review)
Автори: Гордієнко, Людмила Петрівна
Гордиенко, Людмила Петровна
Hordiienko, L. P.
Дата публікації: 2017
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України “Українська медична стоматологічна академія”
Бібліографічний опис: Гордієнко Л. П. Вплив глутамату натрію на масу тіла та розвиток ожиріння (огляд літератури) / Л. П. Гордієнко // Вісник проблем біології і медицини. – 2017. – Вип. 4, Т. 3 (141). – С. 33–37.
Короткий огляд (реферат): Ожиріння є глобальною проблемою сучасного суспільства та набуває розмірів пандемії. Прогресивне збільшення кількості пацієнтів з ожирінням характеризується різними негативними тенденціями медичного, демографічного та економічного характеру. Стрімке збільшення поширеності ожиріння обумовлено так званою «вестернізацією» суспільства, що позначилося на зміні способу життя людства зі зниженням рівня фізичної активності та збільшенням споживання висококалорійних продуктів, а також широким використанням у харчовій промисловості харчових добавок, насамперед глутамату натрію. У роботі проведено огляд літератури з вивчення впливу глутамату натрію на масу тіла та розвиток ожиріння у тварин та людини; Ожирение является глобальной проблемой современного общества и приобретает размеры пандемии. Прогрессивное увеличение количества пациентов с ожирением характеризуется различными негативными тенденциями медицинского, демографического и экономического характера. Стремительное увеличение распространенности ожирения обусловлено так называемой «вестернизацией» общества, что сказалось на изменении образа жизни человечества со снижением уровня физической активности и увеличением потребления высококалорийных продуктов, а также широким использованием в пищевой промышленности пищевых добавок, прежде всего глутамата натрия. В работе проанализированы данные научных работ о влиянии глутамата натрия на массу тела и развитие ожирения у животных и человека; Obesity is one of the most widespread public health problems worldwide. According to WHO more than 1.9 billion adults, 18 years and older, are overweight. Of these over 600 million were obese. Excessive energy intake, physical inactivity and uncontrolled use of food addictives, especially monosodium glutamate, are the main causal factors contributing to the onset of obesity. The aim of the study was to analyze a modern scientific literature on the influence of monosodium glutamate on body weight and the development of obesity in animals and humans. Monosodium glutamate is a flavor enhancer largely used in the food industry with individual consumption steadily increasing worldwide. As a flavor enhancer, monosodium glutamate increases the sapidity of food. Monosodium glutamate produces a flavor that cannot be provided by other foods. It elicits a taste described in Japanese as umami, which is translated to “savory”. Higher amounts of individual monosodium glutamate consumption are associated with risk of being overweight of other major determinants. Studies providing the evidence of monosodium glutamate toxic effects have raised the increasing interest in monosodium glutamate intake as flavor enhancer. Neurotoxic effects in brain, obesity and metabolic defects and „Chinese restaurant syndrome“ are the most discussed in the connection with monosodium glutamate intake. Introduction of monosodium glutamate to newborn rats is one of the experimental models of obesity. The administration of monosodium glutamate to newborn rats causes the destruction of the ventromedial hypothalamic and arcuate nuclei, leading the rats to develop obesity due to the lack of control between absorption and energy expenditure. Monosodium glutamate retains its toxicity when administered orally. The results of the studies indicate that the use of monosodium glutamate in rats at concentrations that are only slightly higher than normal ones causes the development of obesity. Today there is a debate about the participation of monosodium glutamate in the obesity of most people who abuse food in fast food restaurants. Some scientists suggest that this food additive causes metabolic disorders and weight gain, but others argue that the consumption of monosodium glutamate even in large doses does not cause a development of obesity. Thus, the results of experimental studies have shown that neonatal injection of monosodium glutamate causes destruction of arcuate and ventromedial nuclei of the hypothalamus, leads to leptin resistance and development of the neuroendocrine form of obesity. A large number of scientific studies postulate that monosodium glutamate as a dietary supplement may be one of the causes of obesity in animals. However, contradictory results obtained in the animal and human studies require further intensive investigation to assess the effect of monosodium glutamate consumption as a food additive on the development of obesity.
Ключові слова: харчові добавки
глутамат натрію
ожиріння
пищевые добавки
глутамат натрия
ожирение
food additives
monosodium glutamate
obesity
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elib.umsa.edu.ua/jspui/handle/umsa/6284
Розташовується у зібраннях:Наукові праці

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Hordiienko_vpbm_2017_4_3_141.pdf1,98 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.